Výukový program s prvky badatelsky orientovaného přírodovědného vyučování na 1. stupni ZŠ. - Soukupová, Valerie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je připravit výukový program s prvky badatelsky orientovaného vyučování (BOV) a současně ověřit účinnost navržených aktivit z hlediska cílů přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ. Diplomová práce ukazuje některé možnosti, jak s uvedenou metodou pracovat a zařazovat ji do vyučování. Jako modelový příklad byla zvolena témata související s fyziologií rostlin. Aplikovány jsou různé vyučovací metody vhodné pro realizaci BOV v kontextu Rámcového vzdělávacího programu se zřetelem na aktuální obsah učebnic prvouky a přírodovědy. Vyučovací metoda je taktéž porovnána s pojetím výuky přírodovědných předmětů v zahraničí. Diplomová práce byla řešena v rámci projektů GA JU č. 065/2010/S a GA JU č. 078/2013/S
Educational programme with elements of inquiry based earth science teaching at the 1.st grade primary school
Keywords: výukový program; badatelsky orientované vyučování; fyziologie rostlin; vyučovací metody; Rámcový vzdělávací program; prvouka; přírodověda; educational program; inquiry teaching (BOV); physiology of plants; teaching methods; natural science