Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice - Papáčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce na téma Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice má snahu nahlédnout do problematiky chudoby a představit potravinovou pomoc a potravinové banky v České republice jako možný nástroj v boji proti ní. Cílem práce je představit činnost potravinových bank v České republice, popsat jejich strukturu, poukázat na význam potravinové pomoci, na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě, seznámit s projektem PEAD Evropské unie a v neposlední řadě představit řízení potravinové banky. První část práce vystihuje základní problematiku, zabývá se chudobou, koncepty chudoby a měřením chudoby, neboť právě tyto přímo souvisí s potravinovou pomocí a jsou propojeny s myšlenkou potravinových bank. Přibližuje pojmy spojené s chudobou jako je materiální deprivace či sociální vyloučení a poukazuje na skutečnost, že chudobu je potřeba vnímat i v širších souvislostech a zaměřit se i na další dimenze chudoby jako je zdraví, vzdělání, přístup ke službám a bezpečnost. Druhá část práce se již konkrétně věnuje potravinové pomoci a projektu potravinových bank. Zaměřuje se na právo na jídlo jako nárok všech lidí na plné zachování lidských práv v oblasti jídla a výživy, definuje lidská práva se zaměřením na práva sociální, včetně legislativní úpravy práva na jídlo v mezinárodních dokumentech. V této části jsou rovněž představeny druhy a formy potravinové pomoci a celosvětové organizace bojující proti hladu a chudobě. Podrobněji se práce zabývá evropskou potravinovou pomocí, představuje činnost Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a také Operační program potravinové a materiální pomoci v České republice. Zvláštní pozornost je věnována projektu potravinových bank, jejich poslání a cílům, soustřeďuje se na činnost potravinových bank v České republice, popisuje jejich strukturu, řízení a poukazuje na význam potravinové pomoci a na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě. Tato diplomová práce přináší ucelené informace o problematice potravinové pomoci a projektu potravinových bank v boji proti chudobě a může přispět k pochopení významu této pomoci.
Food Aid and Food Banks in the Fight Against Poverty in the Czech Republic
Keywords: chudoba; materiální deprivace; sociální vyloučení; potravinová pomoc; potravinové banky; poverty; material deprivation; social exclusion; food assistance; food banks