Diagnostická kriteria výběru talentů ve fotbalu a jejich aplikace v praxi.\\ - Maruška, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením základních kritérií a metod při výběru fotbalového talentu v prvoligových klubech České republiky, systému selekce talentované mládeže a porovnání těchto zásad při práci s talentovanou mládeží v praxi. Dodržování základních kritérií výběru bylo zjišťováno na základě vyplněných dotazníků šéftrenéry mládeže jednotlivých klubů a polostrukturovaným interview s těmito odborníky. Výsledkem takto vedeného výzkumu je fakt, že metodika výběru fotbalového talentu je v prvoligových týmech založena především na subjektivním hodnocení hráče při hře trenérem jednotlivých mužstev. Využívání objektivních metod při identifikaci talentu se provádí jen zřídka. Navíc jsou v praxi opomíjena některá základní kritéria určující míru talentovanosti sportovce.\\
Diagnostic criteria selection talents in football and their application practically.\\
Keywords: Metody; zásady; identifikace; principy; nadání; schopnosti; dovednosti.\\; Methods; fundamentals; identification; talent; principles; acquiremets.\\