Morfologické změny erytrocytů u vybraných onemocnění - Riegerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá morfologií erytrocytů a jejich anomáliemi u vybraných onemocnění. Teoretická část práce se zaměřuje na popis jednotlivých morfologických abnormalit erytrocytů a vybranými onemocněními, u kterých jsou typické morfologické změny erytrocytů. Rovněž se snaží vysvětlit jejich význam pro stanovení diagnózy a průběh onemocnění. Praktická část zahrnuje popis provedení mikroskopického hodnocení krevních nátěrů, vyhodnocení morfologie erytrocytů a posouzení morfologických změn ve vztahu k diagnózám pacientů. Bylo provedeno hodnocení 80 vzorků, které byly získány v rozmezí od 2. 5. 2017 do 25. 5. 2017 na Hematologickém oddělení v Písku. Byly hodnoceny vybrané krevní nátěry, ve kterých se nacházely morfologické anomálie. Vzorky byly roztříděny do devatenácti kategorií dle diagnóz. Poté byly v každé kategorii vyhodnoceny zjištěné morfologické změny. Byla hodnocena četnost zjištěných abnormalit a následně možný jejich vliv na onemocnění pacienta. Mezi tři nejčastější pozorované změny morfologie erytrocytů patří polychromázie u 45 vzorků, anizocytóza u 43 vzorků a ovalocytózy u 22 vzorků. Pozorované morfologické změny byly v některých případech typické pro základní diagnózu nemocného a jeho léčbu, v některých případech byla zachycená morfologie netypická pro zjištěné onemocnění a upozorňovala lékaře na další možný zdravotní problém. Pacienti s netypickými znaky v krevním nátěru byli následně podrobeni dalším testům, které odhalily příčinu těchto změn. Výsledky tak dokazují důležitost hodnocení krevního nátěru pro stanovení diagnózy pacienta.
Morphological changes of erythrocytes in selected diseases
Keywords: Erytrocyt; mikroskopické hodnocení; krev; morfologie erytrocytů; onemocnění; Erythrocytes; microscopy evaluation; blood; erytrocyte's morphology; diseases