Komplexní terapie hallux valgus - Chrástková, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nejčastější statické deformity přednoží - hallux valgus a terapií této deformity v komplexním pojetí se zaměřením na celkovou posturu jednotlivých pacientů. Hallux valgus, česky vbočený palec, je charakterizován jako valgózní postavení palce s rotací v MTP skloubení a s prominencí hlavičky prvního metatarzu mediálně. Málo kdy se vyskytuje tato deformita samostatně a jsou přidruženy i další statické deformity - příčné a podélné plochonoží či výskyt deformit jednotlivých prstů nohy. Mezi příčiny vzniku se řadí například nošení nevhodné obuvi, genetika a další vrozené predispozující faktory, ale z funkčního hlediska a pohledu fyzioterapeuta zde hraje zásadní roli také často opomíjený hluboký stabilizační systém (HSSP) a jeho celkové nastavení a funkčnost. Je proto důležité dostat tuto skutečnost kromě odborníků i mezi laickou veřejnost a vymýtit představy běžné populace o tom, že vbočený palec je pouze záležitost spojená s nošením nevhodné obuvi a že je nutno přistupovat k této časté problematice komplexně v rámci celé postury. Hlavními cíli této práce bylo komplexně zmapovat tuto problematiku z pohledu fyzioterapie a dále navrhnout individuální cvičební jednotku pro pacienty s hallux valgus s ohledem na jejich celkovou posturu. V teoretické části je popsána anatomie a kineziologie nohy, dále jsou zde uvedeny nejčastější statické deformity nohy s důrazem na problematiku hallux valgus. Ke konci jsou uvedeny vybrané fyzioterapeutické metody, kterými lze ovlivnit tuto deformitu. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu, formou několika kineziologických rozborů vybraných pacientů s nálezem hallux valgus. Výzkumný soubor tvořili 3 probandi (ženy). Výzkum zahrnuje podrobné vstupní i výstupní kineziologické rozbory probandů a individuálně sestavená cvičební jednotka. Výzkum proběhl v rámci 9 terapií a sezení. Výsledky výzkumu jsou shrnuty v praktické části této bakalářské práce. U probandů došlo po terapiích ke zlepšení řady zkoumaných testů a pozitivnímu ovlivnění jejich celkové postury a fyzické kondice. Tato práce může být využita jako studijní materiál pro studenty oboru fyzioterapie, ale i jako souhrn informací pro pacienty s hallux valgus či veřejnost.
Complex therapy of hallux valgus
Keywords: deformita přednoží; fyzioterapie; hallux valgus; komplexní terapie; vbočený palec; complex therapy; forefoot deformity; hallux valgus; physiotherapy