Využití nových forem v rekreační pohybové aktivitě se zaměřením na geocaching v lokalitě "Česká Kanada" - Jůda, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
VÝCHODISKA: Rekreační pohybová aktivita má velký význam na zdraví člověka. Snižuje riziko onemocnění a pozitivně prospívá lidskému organismu. Rekreační pohybová aktivita je ovlivněna mnoha faktory např. věkem, pohlavím, místem bydliště, ale taky její formou. CÍLE: Vytvoření projektu a předložení studie o nových formách rekreační pohybové aktivity zaměřené na geocaching. METODIKA: Výzkumu se zúčastnilo 5 rodin s dětmi trvale žijících na území České Kanady. Jejich úkolem byla pravidelná rekreační turistika za účelem lovení kešek. Pro získání dat byl využit neformální rozhovor a jako doplňkový sběr dat záznamový arch a výstupní dotazník. VÝSLEDKY: Všechny zkoumané rodiny zaznamenaly pozitivní posun v oblasti rekreační pohybové aktivity. Nejčastější forma rekreační pohybové aktivity byla pěší turistika dále pak cykloturistika. Díky geocachingu byl u všech zkoumaných prohlouben vztah k přírodě a kulturním památkám.
Theuse of newforms in recreationalactivitywith a focus on geocaching in " Česká Kanada"
Keywords: pohybová aktivita; rekreace; geocaching; GPS; keška; oblast; Česká Kanada; physical activity; recreation; geocaching; GPS; cache; area; Czech Canada