Informovanost laické veřejnosti o očkování při cestě do zahraničí - Bromová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá přístupem českých cestovatelů k prevenci infekčních onemocnění, které je mohou ohrozit při pobytu v mimoevropských destinacích. Hlavním cílem této práce bylo zmapovat informovanost a zájem cestovatelů o očkování před cestou do zahraničí. Teoretická část je věnována zásadám správné přípravy na cestu do zahraničí a infekčním nemocem, které mohou cestovatelům jejich pobyt v zahraničí zkomplikovat. Těžištěm teoretické části je epidemiologická charakteristika vybraných infekčních onemocnění, kterými jsou ohroženi cestovatelé zejména v oblastech Asie, jižní Ameriky a Afriky. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum realizovaný na souboru 104 osob, které v roce 2010 vycestovaly za hranice Evropy. Týká se jejich informovanosti před cestou o hrozících rizicích při pobytu v mimoevropských destinací a využívání doporučených preventivních opatření. K získávání dat byla použita metoda dotazování, technika dotazníku. Šetření probíhalo nepřímou cestou prostřednictvím elektronické pošty. Cílem práce bylo především poukázat na potřebu zajištění kvalitní informovanosti občanů cestujících do zahraničí o možnostech prevence vybraných infekčních onemocnění prostřednictvím očkování, profylaktického užívání léků, nutnosti dodržování hygienických zásad při pobytu v těchto oblastech a celkově na důležitost a význam těchto opatření. Výstupy této práce mohou být použity jako podklad pro cílené zaměření na další prohlubování edukace obyvatelstva v této oblasti prostřednictvím spolupráce odborníků s médii či cestovními kancelářemi. Současně může být využita jako studijní materiál jak pro odbornou, tak pro laickou veřejnost nebo jako podklad pro další výzkumy.
General Public Awareness about Vaccination before Going Abroad
Keywords: antimalarická profylaxe; cestování; informovanost cestovatelů; očkování; prevence infekčních onemocnění; antimalarial medicine; travelling; travellers awareness; vaccination; prevention of infectious diseases