Technické a fyzikální aspekty techniky TSEI(Total Skin Electron Irradiation) při léčbě mycosis fungoides - Šimonová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Mycosis fungoides (MF) patří mezi hlavní zástupce kožních T - lymfomů. Projevy malignity vznikají nebo jsou lokalizovány převážně na kůži. K radioterapii MF se používá technika celotělového ozařování kůže elektronovým svazkem lineárního urychlovače - TSEI (Total Skin Elektron Irradiation). Cílem TSEI je dodat stanovenou dávku rovnoměrně celému povrchu kůže do specifikované hloubky.Pro TSEI lze použít dva základní způsoby ozáření - statickou nebo rotační techniku. U pacientů se v průběhu ozařování technikou TSEI provádí individuální in vivo dozimetrie pomocí TLD (termoluminiscenční dozimetrie). Cílem této práce bylo popsat technické a fyzikální podmínky pro ozařování pacientů s mycosis fungoides technikou rotační a statické TSEI a zdokumentovat rozložení dávky u pacientů ozařovaných na ONO České Budějovice a. s.
Technical and physical aspects of TSEI (Total Skin Electron Irradiation) in mycosis fungoides treatment.
Keywords: Mycosis fungoides; TSEI (Total Skin Electron Irradiation); in vivo dozimetrie; TLD (Termoluminiscenční Dozimetrie); Mycosis fungoides; TSEI (Total Skin Electron Irradiation); in vivo dosimetry; TLD (Termoluminiscent Dosimetry)