Hodnocení pastevních porostů vybraných farem jihočeského příhraničí ve vztahu k zemědělským aktivitám - Slámová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Anotace Téma : ''Hodnocení pastevních porostů vybraných farem jihočeského příhraničí ve vztahu k zemědělským aktivitám'' V bakalářské práci jsem se zabývala hodnocením pastevních porostů vybraných farem. Firma Agrobeta MM, s.r.o, která se zabývá chovem Českého strakatého skotu, nacházející se v Rychnově nad Malší a farma pana Jana Vejčíka, která se zabývá chovem Zušlechtěné Valašky a Šumavské ovce, nacházející se v Dlouhé Stropnici. Cílem práce bylo na základě vlastního sledování a dostupných dat zjistit a prokázat rozdíly ve způsobu hospodaření na pastvinách, které se projeví ve struktuře a druhovém složení porostů, především ve vztahu k zatížení pastvin a využívání pastvin. Z výsledků vyplývá, že pastva působí jednoznačně kladně, jak k celkovému životnímu prostředí - má kladný vliv na faunu a floru, tak i po stránce ekonomické.
EVALUTION OF PASTURE GROWTH OF SELECTED FARMS IN SOUTH BOHEMIAN BORDER AREA IN RELATION TO AGRICULTURAL ACTIVITES
Keywords: hodnocení pastevních porostů; skot; ovce; rating of pastoral vegetation; cattle; sheep