Názory žen a mužů na nesezdané soužití - Votrubová, Jindra (Jihočeská univerzita, 2011)
Rodinné hodnoty se v dnešní době mění. Lidé spolu žijí ve volnějších svazcích, nebo sami, neuzavírání manželství se stalo běžným standardem. Tento trend je celoevropský i celosvětový. V naší republice se projevuje výrazně až po roce 1989. Na základě své bakalářské práce jsem chtěla zjistit, zda mladí lidé skutečně nesouhlasí s manželstvím jako institucí, zda jsou jejich postoje k této problematice ovlivněny spíše ekonomickými nebo sociálními událostmi v jejich životě. Výsledky svého výzkumu jsem chtěla porovnat s již existujícími studiemi na toto téma. Informace potřebné pro zpracování bakalářské práce byly získány obsahovou analýzou sekundárních dat. Pro zmapování názorů, které se vztahují k cílům a testování hypotéz, byl proveden kvantitativní výzkum. Sběr dat byl proveden metodou dotazování, byla využita technika dotazníku. Technika dotazníku byla zvolena z důvodu vysoké efektivity při sběru. Značnou předností této techniky je i vyloučení efektu tazatele. Stanovila jsem si tři hypotézy, dvě z nich se při výzkumu nepotvrdily. Výsledky výzkumu ukazují, že respondenti by ve svém životě nejraději vyzkoušeli nesezdané soužití a na základě zkušeností s ním by pak vstoupili do manželství. Ale nesezdané soužití je pro ně variantou, kterou nezavrhují a kterou by po dohodě s partnerem byli ochotní a schopní přijmout. V souvislosti s plánovaným narozením dítěte by raději přivedli dítě do manželství, ale třetina respondentů to nepovažovala za závažnou překážku, pokud by se v této situaci sami ocitli. Výzkum také potvrdil, že mladí lidé preferují jiné cíle, než nalezení trvalého vztahu a pořízení rodiny, ale rozdíl mezi preferencemi zaměřenými na osobní život a vzdělání není tak velký, jak jsem předpokládala. Výsledky mapují současnou situaci v názorech mužů i žen do 35 let na nesezdané soužití. Jsou zdrojem informací o jejich životních prioritách, o jejich postojích, rodině a vzdělávání. Mohou být použity jako další materiál pro sociologické studie podobného zaměření nebo jako studijní materiál pro pracovníky v sociálních oblastech či studenty sociálních oborů.
Wiews of Women and Men on Unmarried Cohabitation.
Keywords: důvody; manželství; názory; nesezdané soužití; nevýhody; výhody; reasons; marriage; wiews; unmarried cohabitation; benefits; disavantages