Život a dílo malíře Jana Zrzavého: pokus o interpretaci - Havlínová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se věnuje posouzení psychologického vlivu rodinného a sociálního prostředí na životní a výtvarné vyjádření malíře Jana Zrzavého. Sleduje analogie v životě a tvorbě Jana Zrzavého a Leonarda da Vinci, souvislosti jejich sexuální orientace a výtvarného díla. Zabývá se fenoménem "sublimace" z hlediska individuální a společenské prospěšnosti. Pokouší se o doložení významu výtvarné produkce jako prostředku komunikace autora s jeho vlastním nitrem a dále s divákem a vědomými i nevědomými složkami jeho osobnosti.
The life and work of a painter Jan Zrzavý: an attempt of interpretation
Keywords: analýza; ego obranné mechanismy; dobový kontext; idealizace; interpretace; korespondence; latentní homosexualita; mystická zkušenost; oidipský komplex; orální historie; sublimace; Analysis; ego defence mechanism; period context; idealization; interpretation; latent homosexuality; mystical experience; Oedipus complex; oral history; sublimation