Být dobrým otcem - vnímání otcovství u mužů otců - Hrabětová, Iva (Jihočeská univerzita, 2021)
Vnímání otcovství muži je ovlivněno jednak jejich výchovou a zkušenostmi, ale i společností, ve které žijí. Téma otcovství bylo ve výzkumech po dlouhou dobu opomíjeno a zrak byl upřen na vztah matky a dítěte. V současné chvíli se otcovství dostává do hledáčků odborné veřejnosti. Má práce je zaměřená na popis toho, jak otcové vnímají otcovství před narozením dítěte a jak se tento proces mění po jejich narození. Cílem bylo zjistit, jak se liší očekávání od otcovské role a reálné naplňování této role. V práci byl použit kvalitativní výzkum. Bylo osloveno deset respondentů, kteří odpovídali na tři hlavní otázky. Otcové se shodovali, že otcovství je proces, který se neustále vyvíjí. Otcovství je o větší zodpovědnosti vůči svému okolí, realita po narození dítěte byla jiná než jejich představy před narozením, být otcem je práce takříkajíc na plný úvazek, ale i přesto nemusí docházet ke konfliktu sociálních rolí.
Being a good father - a perception of fatherhood in men of fathers
Keywords: otec; otcovství; vnímání otcovství; vztah k dítěti; father; fatherhood; perception of fatherhood; relationship with the child