Využití hudby v pobytových zařízeních pro seniory Hudební aktivita versus muzikoterapie - Soukupová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá prací s hudbou v pobytových zařízeních pro seniory. Hudba má na člověka pozitivní až léčivý účinek a dá se využívat u všech věkových kategorií včetně seniorů. Práce s hudbou u seniorů může mít různou podobu. Bakalářská práce vymezuje hudební aktivitu a muzikoterapii a rozdíly mezi nimi, protože jak v odborné literatuře, tak i v praxi je vnímání obou pojmů nejednoznačné. Součástí práce je i popis dvou konkrétních příkladů práce s hudbou, kde se na základě předem stanovených kriterií určí, o jaký druh práce s hudbou se jedná a jaká pozitiva přináší.
The use of music in residential care homes for elderly Music activity vs. music therapy
Keywords: Senioři; adaptace; aktivizace; aktivizační činnosti; muzikoterapie; práce s hudbou; hudební aktivita; využití hudby; Seniors; adaptation; activation; stimulation activities; music therapy; working with music; music activity; use of music