Vybrané somatické znaky a výživa dětí mladšího školního věku - Slavatová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Součástí diplomové práce je porovnání vybraných somatických charakteristik současných dětí mladšího školního věku, určení výskytu obezity a nadváhy u dětí mladšího školního věku pomocí výpočtu Body Mass Indexu. Dále byly zjištěny informace týkající se pohybových aktivit, stravovacích návyků a pitného režimu dětí mladšího školního věku pomocí dotazníků. Navržena a ověřena byla vyučovací jednotku zaměřená na téma zdravé výživy. Výzkum byl proveden autorkou práce ve třech náhodně vybraných základních školách (ZŠ Pacov, ZŠ Mladá Vožice, ZŠ Načeradec). Antropometrické charakteristiky (tělesná výška, tělesná hmotnost, obvod hrudníku a kožní řasy nad tricepsem a subskapulární) byly měřeny standardní metodou podle Martina a Sallera nebo její modifikací. Výsledky měření byly porovnány pomocí Studentova t-testu a Z-skóre s předcházejícími výzkumy českých dětí. Prostřednictvím dotazníku byly zjištěny další údaje o dětech a jejich rodičích.
The Selected Somatic Characteristics and Nutrition in Young School-Age Children
Keywords: Výživa dětí; děti mladšího školního věku; somatické charakteristiky; antropometrický výzkum.; Nutrition children; young school-age children; somatic charakteristies; anthropometrie research.