PŘÍNOS A PŘEKÁŽKY V PŘEDÁVÁNÍ HLÁŠENÍ SESTRAMI U LŮŽKA PACIENTŮ - Merunková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Předávání hlášení patří mezi každodenní činnosti sester. Při práci sestry je důležité vědět přesně kdo, kdy, kde, co a jak. Od toho se odvíjí její následující činnost a náplň směny. Diplomová práce na téma Předávání hlášení u lůžka pacienta má teoretickou a praktickou část. První, teoretická část obsahuje tři kapitoly, moderní trend ošetřovatelství, hlášení sester a legislativu. Druhá, praktická část je založena na kvantitativním a kvalitativním šetření s třemi definovanými cíly a čtyřmi hypotézami. Prvním cílem bylo zjistit, co sestry považují za hlavní přínos předávání hlášení u lůžka pacienta. Druhý cíl měl definovat největší překážku v předávání hlášení u lůžka pacienta. Třetí cíl zjišťoval postoj pacientů k předávání hlášení sester u jejich lůžka. Všechny tři cíle byly šetřením splněny. Kvalitativní část diplomové práce byla založena na provedeném kvaziexperimentu a následných dotazech pro pacienty a sestry. Výzkumným vzorkem bylo 5 sester a 5 pacientů z intermediální stanice a 5 sester a 5 pacientů z resuscitační stanice kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Polostrukturovaný rozhovor se skládal ze šesti až osmi otázek, které mapovaly pocity, obsah, vizualizaci, zapojení, výhody, nevýhody, oddělení, předání u lůžka a kvalitu. Sběr dat v kvantitativní části probíhal formou anonymního dotazníku, který byl určen pro sestry a zjišťoval, jak sestry předávání hlášení provádí či jak by ho provádět chtěly. Výzkumu se zúčastnilo 303 sester z Nemocnice České Budějovice a.s. a z Nemocnice Příbram a.s. Výsledky byly použity k potvrzení či nepotvrzení hypotéz. První hypotéza: Sestry, bez vizuálního doplnění hlášení, nepovažují ústní předání za kvalitní, šetřením potvrzena nebyla. Druhá hypotéza: Z pohledu rizika poškození pacienta je kvalita předávání hlášení sestrami na JIP, RES lepší než na standardním oddělení, šetřením byla potvrzena. Třetí hypotéza: Sestry považují za největší překážku v předávání hlášení u lůžka pacientů časovou náročnost, šetřením potvrzena nebyla. A poslední čtvrtá hypotéza: Pacienti mají kladný postoj k předávání hlášení sestrami u lůžka, se šetřením potvrdila. Výstupem této práce je navrhnutí standardu týkající se předávání hlášení sester u lůžka pacienta. Výsledky mohou sloužit pro management ošetřovatelství, náměstka pro ošetřovatelskou péči, studenty zdravotnické a ošetřovatelské profese a pracující sestry.
Benefits and barriers to the transfer of information nurses at the bedside of patients.
Keywords: Ošetřovatelství; Ošetřovatelský proces; Pacient/klient; Potřeby pacienta/klienta; Předávání hlášení; Sestra; Sesterská vizita; Nursing; Nursing Process; Patient / Client; Needs of the Patient / Client; Nursing Handover Report; Nurse; Nurse Ward Round