Systematika a proměnlivost zdravínku jarního Odontites vernus (Bellardi) Dumort. v České republice - Baďurová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
V rámci diplomové práce byl studován agregát Odontites vernus. Podle literárních zdrojů byly pro střední Evropu udávány dva taxony z agregátu Odontites vernus, které byly od sebe oddělovány na základě sezónních typů a ploidie. Jedná se o časně kvetoucí tetraploid Odontites vernus subsp. vernus (2n = 4x = 40) a pozdně kvetoucí diploid Odontites vernus subsp. serotinus (2n = 2x = 18). Na území ČR bylo sesbíráno 33 populací, u kterých byla změřena úroveň ploidie a 27 morfologických znaků pro morfologickou analýzu. Podle výsledků se ve střední Evropě nevyskytují dva, nýbrž tři taxony. Jedná se o dva sezónní typy v rámci tetraploidů a jednu skupinu pozdních diploidů. Jednotlivé sezónní cytotypy se od sebe oddělují na základě sezónnosti, úrovní ploidie, morfologie a ekologie.
Systematics and variation of Red Bartsia, Odontites vernus (Bellardi) Dumort. in the Czech Republic
Keywords: Odontites vernus; sezónní variabilita; průtoková cytometrie; ploidie; Odontites vernus; seasonal variation; flow cytometry; ploidy level