Význam lékárniček v domácím a automobilovém prostředí - Kratochvílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Téma bakalářské práce se věnuje významu lékárniček v domácím a automobilovém prostředí. Domácí lékárničky a autolékárničky hrají v poskytování první pomoci významnou roli a široká veřejnost by měla mít povědomí o jejich vybavení a využití. Teoretická část této práce se zaměřuje na specifické situace v oblasti poskytování první pomoci a na vybavení lékárničky a autolékárničky. Pro výzkumné šetření byly stanoveny tři cíle: 1. Zmapovat vybavení lékárniček v domácím a automobilovém prostředí laiků. 2. Zmapovat znalosti o způsobu využití obsahu lékárniček laiky v domácím a automobilovém prostředí. 3. Zmapovat možné nedostatky ve vybavení lékárniček v domácím a automobilovém prostředí. K naplnění cílů byly získány odpovědi na výzkumné otázky kvalitativním výzkumným postupem, metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořila široká veřejnost různého věku, vzdělání, pohlaví i etnik. Výzkumné šetření odhalilo rezervy ve vybavení domácích lékárniček i autolékárniček a také nedostatky v oblasti jejich využití. Výzkumem byla zjištěna nedostatečná informovanost laiků v této problematice. Na základě výzkumu byl vytvořen informační leták pro širokou veřejnost, který obsahuje soupis základního vybavení domácí lékárničky a důležitá doporučení s ní související. Dále byl navržen koncept, vyobrazující postup při použití škrtidla, který se projevil ve výzkumném šetření jako jedena z hlavních rezerv laiků, v oblasti využití autolékárničky.
The importance of first aid kits at home and in an automotive environment
Keywords: Autolékárnička; Lékárnička; Léky; První pomoc; Vybavení; Car first aid kit; Home first aid kit; Medicines; First aid; Equipment