Životní styl lidí bezdomovců v Českých Budějovicích - Králová, Inka (Jihočeská univerzita, 2009)
Životní styl lidí bez domova v Českých Budějovicích je různorodý a bezdomovství tito lidé neberou jako svůj životní styl. Nejčastější příčinou bezdomovství je neshoda mezi rodiči, i když dětství většina prožila ve fungující rodině. Ve většině případech jsou muži svobodní a bez partnerky. Více než polovina lidí bez domova v Českých Budějovicích je zdravá a zdraví považují za důležité. Zdravotnické služby nevyužívá většina lidí bez domova a neplatí si zdravotní pojištění. Více než polovina nezískává peněžní prostředky vlastní prací, což znamená, že buď pobírá podporu v nezaměstnanosti, dávky hmotné nouze nebo žebrá. Oproti tomu většina shání práci, navštěvují příležitostné práce nebo jsou registrovaní na úřadě práce. Lidi využívající služby Domu sv. Pavla se stravují z vlastních potravin a dodržují pravidelný pitný režim. Lidé žijící venku se stravují z toho, co kde vyžebrají nebo dostanou od lidí. V kategorii závislosti vyplynulo, že závislost na cigaretách u lidí bez domova je častěji se vyskytujícím jevem než alkohol. Více než polovina lidí bez domova v Českých Budějovicích využívá sociální zařízení v Domě sv. Pavla. Lidé žijící venku většinou provádí hygienu v řece. Ve volném čase se více než polovina lidí bez domova věnuje zaměstnání nebo hledání zaměstnání. Večer nejčastěji lidé navštěvující Dům sv. Pavla sledují televizi a lidé žijící venku pijí alkohol a odpočívají. Denní režim má více než polovina lidí bez domova pravidelný. O společenské dění nemá zájem většina lidí bez domova. Na životě bezdomovce se více než polovině lidem bez domova nelíbí nic, jsou s životní situací nespokojeni, vnímají ji velmi špatně, jako závažnou a proto by ji chtěli změnit. V oblasti hodnot jako nejvýznamnější hodnotu považují zdraví a jako nejméně významnou hodnotu vlastní bydlení. Primární myšlenkou této diplomové práce je seznámit laickou i odbornou veřejnost a dopomoci zvýšení informovanosti o dané problematice.
The lifestyle of homeless people in the area of České Budějovice
Keywords: bezdomovec; bezdomovství; životní styl; Dům sv. Pavla; homeless; homelesses; lifestyle; Dům sv. Pavla