Nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu a jejich využití - Novotná, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu a jejich využití Nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu jsou takové metody, kdy není použita léčebná látka. O porodu se začíná tvrdit, že bez lékařské pomoci není zcela bezpečný. Zdravé rodičky většinou snáší porodní bolesti fyziologicky probíhajícího porodu dobře, proto je není nutné uměle tišit. Stačí rodičku povzbuzovat, vytvářet přátelské a důvěrné prostředí. Právě bolest během porodu je tím, z čeho mají rodičky strach, proto je nutné rodičky informovat o způsobech tišení porodní bolesti na předporodních kurzech i přímo na porodním sále. Porodní asistentky a lékaři by měly rodičkám nabízet a umožňovat nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu, vycházet jim vstříc v jejich přáních a požadavcích ohledně zvládání bolestí a probíhání porodu. V práci byla použita pro získání informací kombinace kvantitativního a kvalitativního šetření pomocí dotazníku a rozhovoru. Sběr dat probíhal v Oblastní nemocnici Příbram, a.s. Dotazník byl určen pro klientky po vaginálním porodu na oddělení šestinedělí. Dotazník byl anonymní a tvořilo ho 26 uzavřených a polootevřenách otázek. Polostrukturovaný rozhovor probíhal s pěti porodními asistentkami porodního sálu a obsahoval 30 otázek. Otázky byly otevřené. V bakalářské práci byly stanoveny tři cíle, dvě hypotézy a dvě výzkumné otázky. Z výzkumu vyplynulo, že všechny cíle jsou splněny, obě hypotézy potvrzeny a výzkumné otázky zodpovězeny. Tato bakalářská práce by mohla mít přínos pro zdravotnický personál a vedení porodního sálu Oblastní nemocnice Příbram, a.s. k orientaci, o které nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu mají rodičky zájem, dále k doplnění znalostí zdravotnického personálu o nefarmakologických metodách ovlivnění bolesti během porodu. Bakalářská práce může být přínosem také pro studentky porodní asistence zajímající se o nefarmakologické metody ovlivnění bolesti během porodu. V dnešní době roste zájem o nefarmakologické metody ovlivnění bolesti a proto je vhodné je umožnit. Rodičky mají dnes možnost volby jak si porodní bolesti co nejvíce zmírnit a mít tak na porod jen příjemné vzpomínky. Maminky by měly se svým děťátkem odcházet z porodního sálu s pocitem dobré péče a vstřícného empatického personálu.
Non-pharmacological pain affecting methods during a childbirth and their use.
Keywords: Bolest; Nefarmakologické metody; Porod; Porodní asistentka; Rodička