Socioekonomické aspekty integrace Ukrajinců v České republice - Danielová, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce je zaměřena na vybrané socioekonomické aspekty integrace Ukrajinců v České republice. Diplomová práce byla zpracována jako součást projektu č. 101/2022/S Vybrané aspekty integrace cizinců žijících v České republice a jejich vztah k sociální práci. Cílem této diplomové práce bylo zjistit a analyzovat vybrané socioekonomické aspekty spojené s integrací Ukrajinců v České republice. Tohoto cíle bylo dosaženo za využití kvantitativní strategie výzkumu a metody dotazování formou dotazníku. Tento dotazník byl vytvořen kombinací otázek vlastní konstrukce a otázek převzatých z již předešlých výzkumů Vackové et al., (2016) a Vackové et al., (2016). Výzkumným souborem této diplomové práce jsou imigranti ukrajinské národnosti, kteří žijí v České republice. V rámci výzkumu bylo pro analýzu dat sebráno 158 ukrajinských dotazníků. Kvantitativní data byla zpracována v programu Statistical Package for Social Sciences (SPSS) ve verzi 28.0 a analyzována v programu Statistická Analýza Sociálních Dat (SASD) ve verzi 1.4.10. Následně byla data graficky upravena v MS Excel. Analýza byla provedena na základě prvního a druhého stupně třídění. V třídění prvního stupně byly nejprve konstruovány frekvenční tabulky pro jednotlivé ukazatele a následně vypočítány absolutní a relevantní četnosti a střední hodnoty (modus, medián, průměr, rozptyl, směrodatná odchylka, rozpětí, odhad rozptylu a směrodatné odchylky a intervalový odhad střední hodnoty a rozptylu na úrovni 0,05. Druhý stupeň třídění byl konstruován pomocí kontingenčních tabulek s absolutními a relevantními četnostmi. V rámci výzkumu byly testovány tři hypotézy. U první hypotézy byla prokázána statisticky významná souvislost mezi subjektivním hodnocením toho, jak respondenti mluví v českém jazyce ve vztahu k ekonomickému postavení (p<0,001). Dále byla prokázána statistická významnost mezi porozuměním psanému textu v českém jazyce v souvislosti s ekonomickým postavením (p<0,001). Také byla prokázána statisticky významná souvislost mezi subjektivním hodnocení psaní v českém jazyce ve vztahu k ekonomickému postavení (p<0,05). Významná statistická významnost byla prokázána také u porozumění mluvenému slovu ve vztahu k ekonomickému postavení (p<0,001). Dále byla prokázána statistická významnost u spokojenosti s vlastní znalostí českého jazyka ve vztahu k ekonomickému postavení (p<0,01). Druhá hypotéza byla potvrzena, jelikož byla shledána statisticky významná souvislost mezi délkou pobytu v ČR a výkonem řídící (manažerské) činnosti (p<0,05). U poslední hypotézy byla shledána statisticky významná souvislost mezi subjektivním hodnocením obtížnosti nalezení práce v ČR ve vztahu k příchodu do ČR (p<0,05). Poslední hypotéza byla taktéž potvrzena. Doporučením do praxe je zaměření se na znalost českého jazyka u nově příchozích i stávajících imigrantů, jež jsou součástí českého trhu práce, nejen u zaměstnavatelů, kteří obyvatele Ukrajiny zaměstnávají, ale i u organizací, jež přicházejí s cizinci do kontaktu (například Poradna pro cizince a migranty, či Centrum pro podporu cizinců).
Selected Socioeconomic Aspects of Ukrainians' Integration in the Czech Republic
Keywords: Socioekonomické aspekty; integrace; migrace; ukrajinská menšina; pracovní uplatnění; Ukrajinci v České republice; Socioeconomic aspects; integration; migration; Ukrainian minority; employment; Ukrainians in the Czech Republic