Pěstování a rozvoj čtenářství u žáků na druhém stupni základní školy - Voplakalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na povahu a strukturu čtenářské gramotnosti a čtenářství žáků druhého stupně základní školy. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a empirické. Teoretická část vysvětluje nejdůležitější pojmy zkoumané problematiky a shrnuje poznatky, kterých bylo dosaženo na základě různých sociologických výzkumů. Empirická část, která je těžištěm této práce, se zabývá vlastním zkoumáním v oblasti čtenářských aktivit dětí, motivace ke čtení, pozice knihy ve světě multimédií a role knihoven při podpoře dětského čtenářství. Tato část prezentuje výsledky dotazníkového výzkumu, který proběhl u žáků druhého stupně základní školy.
Cultivation and development of reading books by pupils from the age of eleven to the age of fifteen
Keywords: gramotnost; čtenářská gramotnost; čtenářství; volný čas; dotazník; literacy; reading literacy; reading books; leisure time; questionnaire