Zhodnocení možností financování venkova z evropských fondů v obcích oblasti Protivínska - Fialová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem bakalářské práce je analýza a hodnocení financování venkovské oblasti Protivínsko se zaměřením na konkrétní využití finančních prostředků z evropských fondů a jejich místo při sestavování rozpočtů jednotlivých obcí. Praktická část šetření zahrnuje řízené rozhovory s představiteli samosprávy, tj. se starosty obcí, zastupiteli a úředníky. Na základě jejich součinnosti se zpracovávají žádosti o poskytnutí dotací z evropských fondů. Metodou dotazníku je ověřováno veřejné mínění obyvatel obce Záboří, kde bude postavena rozhledna. Získané informace jsou graficky vyjádřeny a objektivně posouzeny. Výsledky šetření vykazují nedostatky ve způsobu podávání dotačních titulů, což negativně ovlivňuje míru úspěšnosti při získávání finančních prostředků z evropských fondů. Práce navrhuje a doporučuje konkrétní formy zkvalitnění spolupráce vedení obcí a kompetentních úředníků s ohledem na specifika venkova a zpětnou vazbu odrážející názory místních obyvatel.
Evaluation of Possibilities of Financing from the European funds in Rural Municipalities of the Protivín area
Keywords: rozpočet obcí; žádost o evropské dotace; součinnost starosta-zastupitel-úředník; veřejné mínění v obcích; specifika venkova; municipal budget; a request for European grants; cooperation mayor-councilor-official; public opinion in villages; rural specifics