Hodnocení odrůdové variability bílkovinné složky sóji luštinaté (Glycine max L.) - Kotašková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Sója luštinatá je vysoce konzumovaná luštěnina. Pro svůj bohatý obsah bílkovin se používá jak v řadě potravinářských výrobků, tak i pro krmivářské účely. Tato bakalářská práce se zaměřuje na základní charakteristiku sóji luštinaté (Glycine max L.). Teoretická část se zabývá popisem sóji. Dále jsou zde uvedeny odrůdy vhodné pro pěstování v ČR a chemické složení semen sóji luštinaté. Práce se také zabývá popisem bílkovinné složky přítomné v semenech sóji. Následná experimentální část práce rozvíjí předchozí kapitolu o praktické výsledky, které se týkaly stanovení odrůdové variability hlavních obsahových látek a bílkovinné komponenty semen. Pro účely práce byl použit semenný materiál z polního pokusu z roku 2021. Semena odrůd Merlin, Royka, Ambella a Adessa byla namleta. Mouka posloužila jako materiál pro stanovení obsahu tuku, bílkovin a SDS-PAGE analýzu bílkovinné komponenty semen. Výsledkem bylo zjištění, že odrůdová variabilita obsahu tuku a obsahu dusíkatých látek je u zvolených odrůd nízká. Hodnoty obsahu tuku se pohybovaly v rozsahu od 15,50 % (Royka) do 17,37 % (Merlin). Obsah dusíkatých látek se pohyboval v rozsahu od 33,39 % (Merlin) do 37,91 % (Adessa).
Evaluation of cultivar variation in the protein component of soybean (Glycine max L.)
Keywords: sója; sójové boby; odrůda; bílkoviny; tuk; soya; soybean; variety; protein; fat