Československé státní pohřby 1948-1968. Pohřební ritus, symbolika, mediální obraz - Zíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá, na základě dostupných pramenů, organizací a podobou státních pohřbů, významných politických činitelů, které byly pořádány mezi léty 1948?1968. Celá práce je rozdělena do pěti samostatných kapitol, její součástí je rovněž seznam pramenů literatury k této problematice a obrazové přílohy. První kapitola se zaměřuje na teoretický popis vývoje pohřebního ritu. Druhá kapitola se zabývá vlastním úmrtím daných osobností a jeho dopadem na širokou veřejnost. Třetí část popisuje problematiku organizace pohřbu a další části rituálu, které probíhaly v době mezi úmrtí a pohřbem. Čtvrtá kapitola se věnuje vlastním dnem pohřbu, a to zejména průběhem smuteční tryzny a pohřebním průvodem. Poslední pátá část se zaměřuje na rozvoj kultu osobnosti a dalších forem uctívání zesnulých osob. V závěru své práce shrnují všechny získané poznatky k této problematice.
Czechoslovak state funerals 1948-1968. Funeral rites, symbolism, media image
Keywords: pohřební ritus; komunističtí funkcionáři; smrt; českoslovenští prezidenti; Klement Gottwald; Antonín Zápotocký; Edvard Beneše; Václav Nosek; Václav Kopecký; burial rite; communist functionaries; death; Czechoslovak presidents; Klement Gottwald; Antonín Zápotocký; Edvard Beneše; Václav Nosek; Václav Kopecký