Názor rodiček na zvládání bolesti při porodu farmakologickými metodami - Jirásková, Renáta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce pojednává o zvládání bolesti při porodu farmakologickými metodami a o názorech žen na tyto metody. V teoretické části je popsán porod, porodní bolest a nefarmakologické metody tišení bolesti při porodu. Dále se práce zaměřuje na jednotlivé farmakologické metody tišení bolesti a na roli porodní asistentky v péči o rodičky s porodními bolestmi. Výzkumná část bakalářské práce se zabývá předporodní informovaností žen o farmakologických metodách tišení bolesti při porodu a názory žen na tyto metody. V této bakalářské práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit předporodní informovanost žen o farmakologických metodách tišení bolesti během porodu a druhým cílem zjistit názory žen na využití farmakologických metod tišení bolesti během porodu. V souvislosti se stanovenými cíli byly formulovány dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1: Jak jsou rodičky informovány o farmakologických metodách tlumení bolesti při porodu? Výzkumná otázka 2: Jaké názory mají ženy na využití farmakologických metod při porodu? Pro výzkumné šetření byla použita kvalitativní metoda získávání dat formou hloubkových polostrukturovaných rozhovorů. Dále byla provedena obsahová analýza pomocí metody papír a tužka. Získaná data byla následně kategorizována. Byly vytvořeny dvě hlavní kategorie Informovanost žen a Porod a bolest. Výzkumný soubor tvořilo osm žen v období pět měsíců po porodu, které rodily v pražských nemocnicích. Rozhovory probíhaly během května 2015 a všechny se odehrávaly v domácnostech jednotlivých žen. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že polovina respondentek se cítila o farmakologických metodách tišení bolesti dostatečně informována a druhá polovina respondentek se cítila informována nedostatečně nebo vůbec. Většina žen projevila aktivní účast na získávání informací. Při vyhledávání informací ženy nejvíce využívají internet a názory rodiny a přátel. Třem respondentkám byly podány informace před porodem od zdravotnického personálu, z toho všem třem byly informace podány na předporodním kurzu a pouze dvěma z nich v těhotenské poradně. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že polovina žen by uvítala více informací o tišení bolesti farmakologickými metodami při porodu již v těhotenské poradně a to především formou letáků. Řešení spočívá v edukaci žen již před porodem a to v těhotenské poradně či na předporodních kurzech, kde informace ženám předávají odborníci. Názory žen na využití farmakologických metod tišení bolesti byly spíše negativní. Většina žen by farmakologické metody raději nevyužívala. Polovina z nich by k těmto metodám přistoupila až v případě nesnesitelné bolesti. Tři respondentky by farmakologické metody k tišení bolesti nevyužívaly vůbec. Dvě z nich z toho důvodu, že mají velmi pozitivní zkušenost z porodů, které proběhly bez tišení bolesti farmaky a naopak jedna z respondentek z důvodu negativní zkušenosti s intravenózní systémovou analgezií z posledního porodu. Pouze jedna respondentka měla na farmakologické metody velmi kladný názor a hojně by je využívala. V současné době nám moderní medicína nabízí různé farmakologické metody na tišení bolesti při porodu a je velmi důležité je ženám nabízet, avšak konečné rozhodnutí o využití těchto metod je na ženách. Při vyhodnocování výsledků výzkumného šetření byly zodpovězeny obě výzkumné otázky. Výzkumné šetření ukázalo, že polovina žen se cítila o farmakologických metodách tišení bolesti nedostatečně informována, z čehož vyplývá, že by ženy měly být před porodem o těchto metodách více edukovány. Dále výzkumné šetření ukázalo, že by ženy farmakologické metody tišení bolesti raději nevyužívaly, z důvodu předchozích zkušeností či pocitu, že bolest k porodu patří. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro studentky porodní asistence i pro porodní asistentky. Dále ji jako edukační materiál mohou využít těhotné ženy a ženy plánující těhotenství.
Women´s opinion on bearing pain during labour by means of using pharmacological methods
Keywords: porod; porodní bolest; tišení bolesti; farmakologické metody; porodní asistentka; Labour; Labour pain; Relieving pain; Pharmaceutical methods; Midwife assistant