Názory porodních asistentek na porody v domácím prostředí - Průchová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2007)
Co se týče formy porodu v České Republice v dnešní době, neexistuje u nás zákon, který by zakazoval porody doma, ale také není zákon, který by je výslovně povolil a legislativně ošetřil. Česká gynekologicko-porodnická společnost, se usnesla, že se jedná o tzv. postup ''non lege artis''. Porody doma nepřinášejí matce a dítěti pouze výhody, ale také mnohá rizika. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření. Cílem práce bylo zjistit názory porodních asistentek na porody v domácím prostředí. Cíl práce byl splněn. Hypotéza byla stanovena, domníváme se, že porodní asistentky mají záporný postoj k porodům v domácím prostředí. Hypotéza se nám potvrdila. Porodní asistentky si myslí, že porody v domácím prostředí jsou vysoce rizikové pro matku i plod, později i pro novorozence. Práce může posloužit jako zdroj informací a přínosný studijní materiál pro další ročníky porodních asistentek. Dále by se tato práce dala využít jako edukační program pro porodní asistentky.
Midwife´s opinion onto labours at domicilary environment
Keywords: Těhotenství; porod; porodní asistentka; riziko; porodnice; legislativa.; Pregnancy; labour; midwife; risk; maternal home; legislation.