Audit dlouhodobého majetku u vybrané společnosti - Polnarová, Taťána (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá auditem dlouhodobého majetku z pohledu národní a mezinárodní legislativy, ale také se zaměřuje na práci auditora v mezinárodní společnosti. Cílem auditu bylo ověřit vybranou oblast účetní závěrky. Audit byl proveden v souladu s platnou legislativou o auditu v České republice, tedy zákonem o auditorech, etickým kodexem, mezinárodními auditorskými standardy a jeho souvisejícími aplikačními doložkami. Byly provedeny veškeré předběžné činnosti vykonávané před zahájením auditu, jako jsou posouzení rizika přijetí zakázky, ověření vnitřního kontrolního systému, posouzení rizika podvodu a stanovení hladiny významnosti (materiality). Dále byla pomocí testů spolehlivosti, testů věcné správnosti a detailních testů ověřena zkoumaná část účetní závěrky, oblast dlouhodobého majetku. Pomocí syntézy dat bylo z jednotlivých analýz provedeno vyhodnocení výsledků auditu dlouhodobého majetku a připraveny podklady pro zprávu auditora. Na závěr byla vypracována zpráva auditora a zformulována doporučení pro společnost v oblasti dlouhodobého majetku.
Audit of fixed assets of a specific company
Keywords: Mezinárodní auditorské standardy; auditorské riziko; významnost; dlouhodobý majetek; testy spolehlivosti; účetní závěrka; výrok auditora; International auditing standards; auditorial risk; siginificance; fixed assets; reliability tests; financial statement; auditors statement.