Vliv různého nasycení vody kyslíkem na příjem krmiva a růst candáta obecného (Sander lucioperca) v intenzivním chovu. - Matoušek, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou chovu candáta obecného v řízených podmínkách a zkoumá optimální podmínky prostředí pro jeho dobrý růst a přežití. Cílem této práce bylo zjistit vliv různého nasycení vody kyslíkem na přežití, růst, příjem, využití předkládaného krmiva a kondici candáta obecného. Candáti (průměrná hmotnost 10,3 g; n=810) adaptovaní na příjem suchého krmiva byli umístěni na odchovné nádrže se stejným objemem a podmínkami prostředí. Krmivo bylo předkládáno v ad-libitním množství. Byly testovány tři různé saturace vody kyslíkem se třemi opakováními: normoxie s nasycením 85-95 % O2, hypoxie s nasycením 55-65 % O2 a hyperoxie s nasycením 145-155 % O2. Pokus trval 82 dní a byl rozdělen do pěti období.Na konci každého období bylo provedeno biometrické měření ryb. K vyhodnocení výsledků byly použity ukazatele kumulativního přežití, hmotnostního růstu ryb, množství přijatého krmiva, specifické rychlosti růstu a koeficientu kondice. Výsledky prokázaly pozitivní vliv hyperoxie na příjem krmiva a růst ryb. U hypoxie bylo sledováno zjevné zpomalení růstu. Za celý pokus byl průměrný kusový přírůstek u jednotlivých skupin ryb následující: normoxie 28,2 g, hyperoxie 37,7 g a hypoxie 22,9 g.
The effect of different oxygen saturation on feed intake and growth of pikeperch (Sander lucioperca) in intensive culture.
Keywords: okounovití; metabolismus ryb; hyperoxie; hypoxie; normoxie; recirkulační systémy; percids; fish metabolism; hyperoxia; hypoxia; normoxia; recirculating systems