Vliv nezaměstnanosti na život člověka - Klimentová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Má bakalářská práce se zabývá vlivem nezaměstnanosti na lidský život. Cílem této práce je poukázat na negativní důsledky zapříčiněné nezaměstnaností. V teoretické části se práce věnuje definici práce, významu práce, různým pohledům na práci a jejímu vlivu na člověka. Dále se věnuje definici nezaměstnanosti, jejímu dělení a oblastem lidského života, které ovlivňuje, a strategií zvládání nezaměstnanosti a službami, prostřednictvím kterých má být nezaměstnaným poskytována pomoc. Empirická část se zabývá výzkumem, který má za cíl zjistit vliv změn způsobených ztrátou zaměstnání, významem práce pro člověka a tím, jak pociťují nezaměstnaní přístup úřadu práce a ostatních institucí vzhledem k jejich nepříznivé životní situaci. Zabývá se také tím, jak lidé bez zaměstnání pociťují vliv ekonomické recese na jejich nezaměstnanost.
The Effect Of Unemployment On Human Life
Keywords: práce; význam práce; historický pohled; genetický pohled; společenský pohled; psychologický pohled; křesťanský pohled; řídící pohled; motivace k práci; společenské vztahy; potřeby; osobnost; nezaměstnanost; dělení nezaměstnanosti; rozbití struktury času; sociální izolace; participace; životní úroveň; důstojnost; prestiž; rodinné vztahy; spotřeba; psychické a fyzické důsledky; sociální status; rizikové skupiny; pomoc; strategie zvládání; work; employment; meaning of work; historical view; genetical view; social view; psychological view; christian view; leading view; work motivation; social relationship; needs; personality; unemployment; unemployment dividing; structure of time which is broken up; social izolation; participation; standart of living; dignity; prestissimo; family relationships; consumption; psychical and physical implications; social state; risk groups; help; strategy control