VLIV PROSTŘEDÍ NA CHOVÁNÍ TELAT - Haisová, Dita (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo sledovat na základě videozáznamů pořízených v Zemědělském družstvu Krásná Hora nad Vltavou 6 různých typů venkovních individuálních bud a na základě rozdílného chování telat vyhodnotit vhodnost různých typů bud pro chov telat v mléčném období. Sledování proběhlo v zimním a letním období, byl použit záznam v programu Avi Windows Media Player s délkou intervalu 1 minuty. Sledovány byly jalovičky Českého strakatého skotu. Délka pobytu telat ve venkovních individuálních boudách byla od 83 ? 87 dní. Účelem sledování bylo vyhodnotit délku pobytu telat uvnitř jednotlivých venkovních individuálních bud a délku pobytu venku. V každé boudě bylo nainstalováno čidlo, které informovalo o hodnotách vnitřních teplot a relativních vlhkostí vzduchu v časovém intervalu 15 minut. Vzhledem k tomu, že mikroklima by mělo při různých klimatických podmínkách vytvářet optimální prostředí pro telata, byla kritériem spokojenosti welfare délka pobytu uvnitř boudy. Průměrná venkovní teplota za sledované zimní období klesla na -2,54°C. V tomto období byla v jednotlivých VIB naměřena vnitřní průměrná teplota od -0,04°C do -1,43°C. Za sledované letní období byla zaznamenána průměrná denní teplota 19,79°C. Letní průměrné teploty v jednotlivých VIB byly od 21,14°C do 22,27°C. Z těchto údajů byly zjištěny statisticky nevýznamné teplotní rozdíly (P ? 0,05) mezi jednotlivými VIB jak v zimním tak i v letním období. Průměrné relativní mikroklimatické vlhkosti v zimním období u jednotlivých VIB dosahovaly rozmezí hodnot od 79,57% do 86,76% a v letním období od 59,59% do 63,55%. Za zimní období při hodnocení ukazatelů mikroklimatických relativních vlhkostí mezi jednotlivými VIB byl zjištěn statisticky významný rozdíl (P? 0,05) (1:2, 2:3,2:4,2:5,2:6). V zimním období byla délka pobytu telat uvnitř VIB v rozmezích od 73,96% - 88,96% sledovaného času. Rozdíly mezi délkami pobytu telat uvnitř VIB byly statisticky průkazné (P ? 0,05 až P ? 0,001). Za letní období byla délka pobytu telat uvnitř bud v rozpětí od 65,68% - 80,85% sledovaného času. Rozdíly mezi délkami pobytu v letním období byly signifikantní (P? 0,05 až P?0,001). Celkem za sledované období byla nejlépe hodnocena dřevěná bouda ZD Krásná Hora nad Vltavou.
EFFECT OF ENVIRONMENT ON THE BEHAVIOR OF CALVES
Keywords: mléčný odchov telat; ustájení; etologie; teplota; vlhkost; dairy calves; housing; ethology; temperature; humidity