Kontrastní česko-německé kulturní standardy v německém podniku na území České republiky - Šulcová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá kontrastními česko-německými kulturními standardy jak obecně, tak i konkrétně, a to v německém podniku na území České republiky. Jsou zde blíže popsány koncepce kulturních dimenzí a kulturních standardů. Následně autorka uvádí nejvýznamnější představitele, kteří se těmito koncepcemi zabývají. Velká část práce je věnována popisu konkrétních kontrastních česko-německých kulturních standardů jak z českého, tak i z německého pohledu. Práce je dále zaměřena na kontakty a kulturní kontrasty mezi českými a německými kolegy v německém podniku na území České republiky. Východiskem tohoto zjištění je dotazníkový průzkum, jehož pomocí jsou potvrzeny, či zpochybněny páry česko-německých kulturních standardů. Součástí práce je též charakteristika daného podniku.
Contrast Czech-German cultural standards of the German company in the Czech Republic
Keywords: Kulturní dimenze; kulturní standardy; interkulturní komunikace; kontrastní česko-německé kulturní standardy; německé kulturní standardy z českého pohledu; české kulturní standardy z německého pohledu; dotazníkový průzkum; Cultural dimensions; cultural standards; intercultural communication; contrasting the Czech-German cultural standards; the German cultural standards of the Czech point of view; the Czech cultural standards of the German point of view; a questionnaire survey