Význam horizontálního přenosu genů při šíření bakteriální rezistence k tetracyklinu v zemědělské půdě - Kopejtka, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato magisterská práce se zabývá významem horizontálního přenosu genů při šíření bakteriální rezistence k tetracyklinu v zemědělské půdě. V experimentální části práce byly v konjugačních experimentech izolovány metodou exogenní izolace plazmidy nesoucí antibiotické rezistence, zdrojem těchto plazmidů byly kravské exkrementy a jejich laboratorním recipientem byl kmen Escherichia coli K-12 CV601 gfp.
The role of horizontal gene transfer in disseminating tetracycline resistance among bacteria in farm soil
Keywords: antibiotická rezistence; geny tetracyklinové rezistence; exogenní izolace plazmidů; plazmidy; antibiotic resistance; tetracycline resistance genes; exogenous plasmid isolation; plasmids