Komparace základních charakteristik (výnosu, rizika, stupně efektivity) na vybraných sektorech a odvětvích burzy cenných papírů - Saiko, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat vybrané odvětví z burzy cenných papírů prostřednictvím teorie efektivity trhu a metod technické a fundamentální analýzy, na základě zjištěných výsledků formovat nejvhodnější investiční strategii. K naplnění cíle byl analyzován americký akciový trh. Na kapitálovém trhu bylo zvoleno šest různých odvětví - zlato, ropa a plynové potrubí, ocel a železo, autodíly, potraviny a telekomunikační služby, v každém odvětví bylo zastoupeno osm společností. V obecné charakteristice se především porovnávaly firmy dle jejich výnosnosti, rizikovosti, koeficientu alfa a beta. Fundamentální analýzou byla sledována korelace mezi budoucími výnosy za rok 2012 a koeficienty alfa za období 2007 až 2011. Teorie byla potvrzena - při nízkých hodnotách budoucích výnosů byly naměřeny vysoké hodnoty koeficientů alfa a naopak při vysokých hodnotách budoucích výnosů byly naměřeny nízké hodnoty koeficientů alfa. U testů efektivity byly sledovány runs testy a korelační testy. U runs testů se porovnával počet průběhu skutečného souboru s počtem simulovaného souboru a nebyly zjištěny výrazné odchylky sledovaných akciových titulů. U korelačních i u runs testů byly prokázány formy efektivity trhu. Z metod technické analýzy byla diplomová práce zaměřena na klouzavé průměry, indikátory RSI a Momentum. Obchodovaní na základě technické analýzy není zcela možné, jelikož se nám nepodařilo najít existující optimální strategii. Pokud vychází optimální strategie, tak pouze bez ohledu na charakter odvětví. Doporučuji pasivní strategii s ohledem na fundamentální analýzu.
Comparison of basic characteristics (income, risks, degrees of effectiveness) in selected sectors and industries Stock Exchange
Keywords: kapitálový trh; analýza; riziko; výnos; efektivita trhu; investiční strategie; klouzavý průměr; runs test; fundamentální analýza; technická analýza; capital market analysis; risk; yield; market efficiency; investment strategy; moving average; runs test; fundamental analysis; technical analys