Filosofický a teologický pojem hodnoty se zřetelem na etiku v sociální práci - Machulová, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
V této práci se zabývám pojmem ''hodnota'' v sociální práci. Nejprve provádím analýzu současné literatury zabývající se etikou v sociální práci jak české, tak i zahraniční. Po zjištění, že v této literatuře není solidní definice pojmu hodnota se jej snažím vyjasnit. K tomu slouží třetí kapitola této práce, ve které mapuji názory představitelů filosofie hodnot i jejich předchůdců. Nejvíce prostoru je věnováno pojetí hodnot Dietricha von Hildebranda, jehož teorii pokládám, z důvodů uvedených v oddíle 4.1. za nejlepší. Z hlediska této teorie pak komentuji hodnoty v Etickém kodexu sociálních pracovníků. V poslední části práce naznačuji ještě možné místo teologie v reflexi hodnot a v několika příkladech reflektuji hodnoty skryté v biblických textech
Philosophical and Theological Concept of Value with Respect to Ethics in Social Work
Keywords: hodnoty; etika v sociální práci; hodnoty v bibli