Mzdový systém v podniku a jeho efektivnost - Nguyenová, Hong Ngan (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním předmětem této bakalářské práce je posoudit stávající mzdový systém a jeho efektivnost ve vybraném podniku, kterým je Garnea, a. s. Po seznámení společnosti a popisu struktury zaměstnanců dle pohlaví a vzdělávání, byl popsán současný mzdový systém a jednotlivé složky mzdy, které jsou zaměstnancům poskytovány. Dále byl vypočítán poměr osobních nákladů k celkovým nákladům a poměr servisních zakázek u každého pracovníka. Pro vyhodnocení efektivnosti byly využity vzorce produktivity práce, kde byly vstupy průměrný přepočtený počet zaměstnanců a osobní náklady a výstupy byly přidaná hodnota a celkové tržby. Výsledky jednotlivých ukazatelů byly porovnány v čase, konkrétně za období 2016-2021. Během hodnocení efektivnosti bylo zjištěno, že společnost vynakládá pouze 4 % svých finančních prostředků na osobní náklady. Tento výsledek naznačuje, že zaměstnanci pracují méně efektivně, protože růst tempa je vyšší než růst produktivity. Z tohoto důvodu bylo společnosti doporučeno využít z některých návrhů, kterými jsou zavedení prémiového řádu, příspěvku na dopravu do zaměstnání a zavedení systému cafeteria. Tato opatření by mohla vést ke zvýšení produktivity práce a k efektivnějšímu mzdovému systému v podniku.
The Company´s System of Remuneration and Its Efficiency
Keywords: efektivnost; mzdový systém; produktivita práce; lidské zdroje; wages; productivity; efficiency; labour capital