Životní styl a kvalita života obyvatel pobytových zařízení sociálních služeb - Beranová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Populace stárne, lidé se dožívají stále vyšší věkové hranice, proto je v současné době velký zájem o kvalitní pobytová zařízení sociálních služeb pro seniory. V poslední době se o zkvalitňování pobytu, který by měl mít spíše charakter domova, než nemocničního zařízení mluví čím dál více. Personál pobytových zařízení by se měl snažit seniora zapojovat, co nejvíce do společnosti, zároveň je důležité aktivizovat obyvatele pobytových zařízení a nabízet jim možnost volnočasových činností. Práce pojednává o kvalitě života seniorů v pobytových zařízeních z hlediska příspěvkové organizace a nestátní neziskové organizace. Cílem této práce bylo zmapovat a porovnat kvalitu života obyvatel vybraných domovů pro seniory v kraji Vysočina se statutem příspěvkové organizace zřizované krajem nebo obcí a nestátní neziskové organizace zřizované církví. Výzkum byl prováděn ve čtyřech domovech pro seniory v kraji Vysočina kvalitativní metodou polostrukturovaného rozhovoru, doplněného metodou zúčastněného pozorování aktivizačních činností. Rozhovory probíhaly v příspěvkových organizacích v domově pro seniory v Havlíčkově Brodě v zařízení s názve Sociální služby města Havlíčkova Brodu, dále v tomtéž městě v Domově pro seniory Havlíčkův Brod, dále v nestátních neziskových organizacích ve městě Humpolec v domově pro seniory s názvem Domov Blahoslavné Bronislavy a ve městě Myslibořice, kde se nachází domov pro seniory Diakonie ČCE. V souvislosti s tímto kvalitativním výzkumem byly stanoveny tři výzkumné otázky, na které bylo prostřednictvím vyhodnocení odpovězeno. Hlavní výzkumná otázka Zvyšuje se kvalita života seniorů v pobytových zařízeních se zvyšující se nabídkou sociálně aktivizačních činností? Dílčí výzkumné otázky 1) Jsou obyvatelé v zařízeních zřizovaných nestátními organizacemi více spokojeni s kvalitou svého života než obyvatelé v zařízeních příspěvkových organizací? 2) Liší se nabídka volnočasových činností a aktivizačních programů v pobytových zařízeních nestátních a příspěvkových organizacích? Výsledky práce mohou být využity ke zlepšení kvality života uživatelů pobytových zařízení sociálních služeb.
Lifestyle and quality of life of residential facilities of social services
Keywords: stáří; senior; kvalita života; životní styl; nestátní nezisková organizace; příspěvková organizace; old age; senior; quality of life; lifestyle; non profit organisation; budgetary institution