Aktuální infekční onemocnění koní v České republice a možnosti preventivních opatření - Špačková, Vladislava (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou aktuálních infekčních onemocnění u koní, konkrétně infekční anémií koní, infekční metritidou koní, influenzou koní a tetanem. Dále je zaměřena na preventivní opatření prováděná v chovech koní. Cílem práce bylo, na základě dotazníkového šetření, zhodnotit informovanost majitelů a chovatelů koní v oblasti infekčních onemocnění koní a prováděných preventivních opatření. Z celkového počtu 160 respondentů byly největší znalosti prokázány v případě tetanu (98 %), naopak nejnižší znalosti měli respondenti o infekční metritidě koní (39 %). Z hlediska preventivních opatření je respondenty nejvíce využívána vakcinace proti influenze (91 %) a vakcinace proti tetanu (83 %).
Current infectious equine diseases in the Czech republic and possible preventive measures
Keywords: infekční anémie koní; influenza; infekční metritida koní; tetanus; prevence; dotazníkové šetření; equine infectious anemia; influenza; contagious equine metritis; tetanus; prevention; questionnaires