Dentální hygiena u předškolních dětí v Mateřských školách v okrese Jindřichův Hradec - Štoncnerová, Helena (Jihočeská univerzita, 2014)
Téma dentální hygieny u dětí předškolního věku je v dnešní době aktuální a je mu přikládána stále větší důležitost. Nezastupitelnou úlohu v prevenci zubního kazu má pravidelné a důkladné odstraňování zubního mikrobiálního plaku správnou technikou a pravidelné návštěvy lékaře v zubních ordinacích. Bakalářská práce stručně mapuje historii a současný stav zubního lékařství a více se zaměřuje na stav orálního zdraví dětí předškolního věku a prevenci vzniku zubního kazu. V teoretické části je dále popsáno složení chrupu, rozdíl mezi dočasnou a stálou denticí, správná technika čištění zubů, frekvence a pomůcky dentální hygieny. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem a jak často provádějí mateřské školy v bývalém okrese Jindřichův Hradec dentální hygienu u dětí. Zabývala jsem se také otázkou, zda znají správnou techniku čištění zubů, správný úchop zubního kartáčku a zda jsou na toto téma v jejich mateřských školách odborné přednášky. Dalším cílem práce bylo na základě provedeného dotazníkového šetření navrhnout edukační program o dentální hygieně a vytvořit metodické pokyny pro učitele mateřských škol s doporučeným postupem při podpoře správných návyků zubní hygieny u dětí předškolního věku.
Dental hygiene of pre-school children in the kindergartens in the district Jindřichův Hradec
Keywords: zuby; zubní kaz; prevence zubního kazu; dentální hygiena; orální zdraví; předškolní věk; teeth; caries/cavity; caries prevention; dental hygiene; oral health; preschool age