Inkluzivní vzdělávání z pohledu učitelů běžných škol. - Kratochvílová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou inkluzivního vzdělávání z pohledu učitelů a ředitelů běžných základních škol hlavního vzdělávacího proudu. Inkluze je aktuálním tématem školství České republiky, realizace tohoto vzdělávání byla zahájena 1. 9. 2016. Práce zkoumá, jak jsou učitelé a ředitelé obeznámeni s koncepcí inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a jaká je jejich profesní připravenost. Prostřednictvím dotazníkového šetření byly zjišťovány názory učitelů a ředitelů běžných škol na vytváření potřebných podmínek a podpory pro aplikaci strategie společného vzdělávání a jejich orientaci v této strategii. Získané výsledky vypovídají o tom, jak školský terén vnímá inkluzi a jaké k ní zaujímá postavení.
Inclusive education from the perspective of the teachers
Keywords: integrace; inkluze; žák se speciálním vzdělávacími potřebami; akční plán inkluzivního vzdělávání; vzdělávání; integration; inclusion; pupil with special educational needs; action plan for inclusion in education