Spotřební chování v oblasti Fair Trade výrobků - Kaltounková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jak jsou spotřebitelé informováni o tomto hnutí a o výrobcích Fair Trade. Dále analyzovat nákupní chování (strukturu, frekvenci) v této oblasti a spokojenost s těmito výrobky. To bylo zjištěno pomocí dotazníkového šetření. Bylo osloveno 220 respondentů z Jihočeského kraje. Z výsledků vyplynulo, že jen polovina respondentů zná hnutí Fair Trade. A z toho pouze polovina odpovídajících tyto výrobky kupuje. Respondenty nejvíce láká touha zkusit tento výrobek. Nakonec se práce zabývá návrhy na zlepšení současného stavu jako: zvýšit informovanost pomocí škol, zaměstnání, médií (internet, televize a rozhlas), zlepšení označení Fair Trade výrobků, rozšiřování bufetů ve školách a zaměstnáních, ochutnávky, pořádání přednášek a rozšiřovat tyto výrobky v čajovnách a kavárnách.
Consumer Behaviour Analysis in the Field of the Fair Trade products
Keywords: Fair Trade; spotřební chování; marketingový výzkum; Asociace pro Fair Trade; Fairtrade známka; Fair Trade; consumer behavior; marketing research; Association for Fair Trade; Fair Trade mark