Chronotyp osobnosti a jeho vliv na vývoj tělesné hmotnosti u adolescentů během kalendářního věku. - Hanšpach, Luboš (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá sledováním změn tělesné hmotnosti u adolescentů v rozmezí 16 20 let za jeden kalendářní rok. Zaobírá se chronotypem osobnosti se vztahem k biologickému rytmu. Podle typologie se testované osoby dělí na tzv. "skřivany", kteří jsou aktivní v ranních hodinách a přes den a na "sovy", u kterých je aktivita především navečer a v noci. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se práce zabývá tělesnou hmotností, obdobím adolescence se zaměřením na biorytmy a spánek. Praktická část je zaměřena na měření adolescentů, dotazníkové šetření, jednotlivé postupy výzkumu, výsledky a objasnění stanovených hypotéz.
Chronotype personality and its effect on the body weight in adolescents during the calendar age.
Keywords: tělesná hmotnost; adolescence; spánek; biologické rytmy; body weight; adolescence; sleep; biological rhythms