Etika a morálka ve vybraných organizacích - Slavková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je přispět k názoru, že podnikatelské prostředí neovlivňuje jen výsledek působení podnikatelských organizací nebo politických institucí, ale že je výsledkem zapojení každého z nás. Nejde však o jakékoli zapojení. Toto zapojení musí vycházet z morálky, odbornosti a vůdcovství. V souhrnu uplatňování etiky v managementu na všech organizačních hladinách podnikatelských, veřejných a správních organizací. Pro můj výzkum jsem vybrala čtyři dopravní podniky. Tři z nich mají českého majitele, jeden rakouského. Vytvořil jsem dotazník, který byl dán zaměstnancům. V první části bakalářské práce jsem shrnula teoretické informace o etice a morálce. V metodice je popsána dotazníková metoda a forma rozhovoru, která byla pro šetření použita. V další kapitole vyhodnocuji jednotlivé otázky. Každá odpověď je vyhodnocena v grafu, po kterém následuje diskuse k dané otázce. Hlavním nástrojem aplikace etiky do podnikání se zdá být etický kodex. Firmy mající účinný a dobře fungující kodex mohou ocenit jeho přínosy. Podrobný kodex dává přesné a užitečné vodítko pro každodenní rozhodování.
Ethics and morality in selected organizations
Keywords: Etika; morálka; etické chování; Ethics; Morale; Ethics behaviour