Stín a stínohra - výtvarná řada ve výtvarné výchově na základní umělecké škole. - Ticháčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je věnována teoretickému uvedení stínu jako svébytného námětu a výrazového elementu v dějinách výtvarné kultury s přesahem do dramatického umění, filmu a fotografie a také specifikaci stínohry jako expresivního média. Práce se rovněž zabývá popisem stínu z hlediska optiky a vizuální percepce, odpovídá na otázku, co je to stín. V diplomové práci není opomenuta analýza tradiční i moderní symboliky vztahující se k fenoménu stínu. Nemalá část práce je věnována didaktické analýze tématu a stručné charakteristice výtvarně - projektových metod a výtvarných řad ve VV s ohledem na praktické vyústění práce. Součástí diplomové práce byla příprava, realizace a dokumentace vlastní výtvarné řady (souboru výtvarných lekcí) na téma "Stín a stínohra" na druhém stupni základní školy.
Shadow and shadow play. Series of creative lessons for art education on the elemetary art school
Keywords: Stín; stínohra; výtvarná řada; výtvarné umění; světlo; šerosvit; výtvarný projekt; stínové divadlo; film; fotografie; médium; námět; symbol.; Shadow; shadow play; art series; art; light; chiaroscuro; art project; shadow theater; film; photography; medium subject; symbol.