Účetnictví a daňová evidence individuálního podnikatele a dopad na stanovení daňové povinnosti - Kramešová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu a zhodnocení daňové evidence a podvojného účetnictví u individuálního podnikatele na základě aktuální právní úpravy. Práce se také věnuje stanovení daňové povinnosti k dani z příjmů fyzických osobou v obou účetních režimech. V teoretické části jsou charakterizovány a porovnány oba režimy, následně je také definovaný postup přechodu z daňové evidence na podvojné účetnictví. Praktická část se věnuje analýze daňové evidence vybraného podnikatele s následným stanovením daňové povinnosti k dani z příjmů fyzických osob s doporučením nejvýhodnější metody z hlediska daňového zatížení. Na závěr jsou porovnány účetní operace s jejich zaúčtováním v obou účetních režimech a aplikován přechod z daňové evidence na účetnictví s doporučením, zda se podnikateli přechod vyplatí z hlediska daňového zatížení.
Accounting and Single Entry Book-keeping of Sole Trader and Their Relationship to Personal Income Tax
Keywords: daňová evidence; podvojné účetnictví; daň z příjmů fyzických osob; tax records; double-entry bookkeeping; income taxtax records