Onemocnění pohybového aparátu u generace 50 plus a jeho dopad na sociální a ekonomické postavení. - Prylová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Období starší dospělosti je charakteristické prvními projevy různých drobných potíží způsobené procesem stárnutí. S věkem také roste nemocnost chronickými chorobami. Nejčastější choroby pohybového ústrojí jsou dorzopatie a osteoartróza. Nemoci pohybového ústrojí jsou bolestivé, dlouhodobé, obtížně léčitelné a ovlivňují kvalitu života. Člověka omezují žít plnohodnotný sociálně ekonomický život. V roce 2030 bude lidí s věkem nad 50 let polovina z celé populace. Padesátníci ovládnou svět. Diskriminace stárnoucích lidí se stane celosvětovým ekonomickým a sociálním problémem. Stárnutí přestane být společenským tabu ve společnosti, ale naopak budou zdůrazňovány jen jeho vnitřní zkušenosti a moudrost. Onemocnění pohybového aparátu omezuje jednu pětinu osob věkové kategorie 50 - 70 let trpící onemocněním v sociálních vztazích a vztazích rodinných. Ovlivňuje jednu třetinu padesátníků po stránce finanční z důvodu výdajů na léčbu. Již méně se prokázala zvýšená nezaměstnanost způsobená onemocněním.
The impact of the musculoskeletal disorders on the social and economical status of he population 50 plus.
Keywords: Generace 50 plus; Kvalita života; Nezaměstnanost; Stárnutí obyvatelstva; Zdraví; 50 plus population; Quality of life; Unemployment; The ageing process of population; Health