Jak se změní životní styl rodiny poté, co jeden z jejich členů získá neurologické postižení - Böhmová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá žitými zkušenostmi rodičů, kteří mají dítě s vážným onemocněním a získaným postižením. V práci jsem pomocí fenomenologické interpretativní analýzy poukázala na to, jaký vliv má onemocnění dítěte na životní styl rodiny, ale také na jeho změnu společně s pohledem na kvalitu života. Také přiblížím to, jaká je cesta několika maminek od zjištění diagnózy přes nutnou a života ohrožující adekvátní léčbu až po návrat do běžného života. Přes velmi náročnou péči o nemocné dítě si všechny respondentky musely v průběhu času projít obdobím smíření a vyrovnání s diagnózou dítěte.
How a family's lifestyle changes after one of its members acquires a neurological disability
Keywords: Vzácné onemocnění; získané postižení; rehabilitace; životní styl; kvalita života; vyrovnání se.; rare disease; acquired disability; rehabilitation; lifestyle; quality of life; coping