Problematika umisťování seniorů do domovů pro seniory - Vančurová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou umisťování seniorů do domovů pro seniory. Jejím cílem je zjistit, jak dlouhá je čekací doba na umístění do domova pro seniory a jaké jsou překážky a problémy při umisťování do domova pro seniory. Teoretická část je zaměřena na demografické trendy, pohled české populace na stáří a seniory, historii sociálních služeb pro seniory v Čechách i zahraničí a na současnou nabídku sociálních služeb pro seniory. Popisuji také proces umisťování seniorů do domovů pro seniory. Služby, které domovy pro seniory nabízí svým klientům. Zaměřuji se také na finanční úhrady za pobyt a stravu v domovech pro seniory. Výzkum probíhal pomocí kvantitativních a kvalitativních metod a technik. V kvalitativním výzkumu se zabývám především druhou částí cíle, zjišťováním překážek při umisťování do domova pro seniory. Stanovila jsem si tyto výzkumné otázky 1) Jaké jsou překážky a problémy při umisťování do domova pro seniory? a 2) Má senior jinou možnost péče než péči v domově pro seniory? Provedla jsem polostandardizované rozhovory se 3 sociálními pracovnicemi, 8 seniory a 3 rodinnými příslušníky seniorů, kteří umisťovali někoho ze své rodiny do domovů pro seniory. Všem byly pokládány téměř shodné otázky, aby jejich odpovědi mohly být následně porovnány. Výsledky ukázaly, že v dnešní době se umisťují do domovů pro seniory spíše nesoběstační senioři, kteří už nemají jiné možnosti péče. Odpovědi na otázku "Jaké jsou překážky a problémy při umisťování do domovů pro seniory" byly spíše variabilní a nedaly se příliš generalizovat. Kvantitativní část výzkumu se vztahuje k první části cíle. Zabývám se tedy především problematikou čekací doby. V rámci výzkumu byly stanoveny 2 hypotézy. H1: Senioři negativně hodnotí čekací dobu na umístění do domova pro seniory. H2: Senioři znají jen možnost péče v domově pro seniory. K ověřování těchto hypotéz byla použita metoda sekundární analýza dat z osobní dokumentace klientů a metoda řízeného rozhovoru. Prováděla jsem tedy výzkum v Domově pro seniory Světlo v Písku, Domově pro seniory Bechyně, Domově pro seniory Střediska Diakonie ČCE Blanka v Písku a Domově pro seniory Centru sociální pomoci Vodňany. Z každého zařízení mi sociální pracovnice doporučily, co největší počet klientů, kteří byli orientováni a byli schopni odpovídat na otázky. Celkem tedy bylo analyzováno 100 osobních dokumentací klientů a následně s nimi byly provedeny řízené rozhovory. Čekací doba trvala v průměru 243 dní. V kategorii čekací doby < 1 měsíc bylo 26 seniorů, 12 měsíce 33 seniorů, 34 měsíce 11 seniorů a > 5 měsíců 30 seniorů. Čekací dobu hodnotilo kladně 79 seniorů a záporně 21 seniorů. Jiné možnosti péče znalo 56 seniorů, nejvíce uváděli pečovatelskou službu (54 odpovědí), domovy s pečovatelskou službou (8 odpovědí), osobní asistenci (3 odpovědi) a penziony pro seniory (1 odpověď).
The Issue of Placement of Seniors in Homes for the Elderly
Keywords: senior; sociální pracovnice; domov pro seniory; senior citizen; social worker; home for the elderly