Talár. Obecný vývoj a současný stav designu akademických oděvů na vybraných univerzitách v České republice ve 20.-21. století. - Jílková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj tradiční podoby akademických oděvů a její promítnutí v pojetí mladšího designu v průběhu 20.21. století v České republice. Teoretická část podává informace o obecné historii a původu evropských akademických oděvů, zamýšlí se nad přístupy v současné tvorbě talárů a porovnává vlastnosti používaných textilních materiálů. Je zde popsán současný stav akademických oděvů vybraných českých univerzit a jejich některých fakult. V praktické části se diplomová práce zabývá kritérii a požadavky na podobu nových talárů pro Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity a jsou zde uvedeny jednotlivé kroky postupu při tvorbě návrhů a střihových řešení. Diplomová práce obsahuje rozsáhlou obrazovou přílohu, zejména fotodokumentaci talárů s insigniemi vybraných univerzit.
Gown. General Development and Current State of Academic Design Clothing at Selected Universities in the Czech Republic in the 20th to 21st Century.
Keywords: talár; akademický oděv; insignie; design; tradice; univerzita; fakulta; historie; gown; academic clothing; insignia; design; tradition; university; fakulty; history