Způsoby trávení volného času a rizikové chování žáků středních škol - Šperňáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce bude rozebírat problematiku užívání návykových látek studentů střední školy ve vazbě na otázky forem a náplně volného času studentů, kteří mají tendence chovat se ve vztahu k drogám rizikově. Autorka práci rozdělí na část praktickou a teoretickou. Cílem teoretické části práce bude popsat různé pohledy na význam volného času, autorka také zachytí aktuální náhled na roli volného času, dále popíše formy trávení volného času současných středoškoláků a rizikové chování u této věkové skupiny. Pozornost bude věnována také způsobům prevence na středních školách. Praktická část práce bude obsahovat deskripci a analýzu způsobů využívání volného času u středoškoláků a bude v tomto kontextu sledovat projevy rizikového chování této skupiny ve vztahu k užívání návykových látek. Autorka se pokusí prokázat případnou souvislost mezi způsobem využívání volného času a zkušenostmi s návykovými látkami. Na základě získaných výzkumných zkušeností může autorka v závěrech práce doporučit školám, na kterých bude výzkum prováděn, možné způsoby organizace volnočasových aktivit a související prevence.
The ways of spending leisure time and the risk behaviour of secondary school pupils
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; rizikové chování; návykové látky; prevence; free time; leisure time activities; risk behaviour; habit-forming substances; prevention