Frakcionace biodegradabilní části komunálního odpadu k výrobě bioplynu a k výrobě pevného biopaliva - Velek, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá využitím biologicky rozložitelného odpadu, který je nutno zpracovávat a následně využít v co největším množství. Je velice žádoucí používat nové a známé technologie, jak s tímto odpadem efektivně nakládat a neukládat ho neuváženě na skládky, jak je tomu v současné době. Práce popisuje skládkování, kompostování, anaerobní digesci, mechanicko-biologickou úpravu odpadů a také stupně lability frakcí organické hmoty. A právě stupně lability frakcí organické hmoty jsou rozhodující, jak tento biodegradabilní odpad v jednotlivých technologiích nejlépe použít. Zde se nabízí využít technologie STEAM EXPLOSION nebo IFBB pro úpravu biologicky rozložitelných odpadů. Tyto technologie byly použity i ve vlastním návrhu na užitný vzor, podle kterého lze z odpadu získat bioplyn nebo pevné biopalivo.
Fractionation of biodegradable municipal waste to produce biogas and solid biofuels production
Keywords: skládkování; mechanicko-biologická úprava odpadů; kompostování; anaerobní digesce; labilní a stabilní frakce organické hmoty; landfilling; mechanical and biological treatment of waste; composting; anaerobic digestion; labile and stable fraction of organic compounds